ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΔΙΑΣ - ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Ακριβώς κάτω από την επιβλητική Ιερή κορυφή του Ψηλορείτη, στο χωριό Βορίζια Ηρακλείου, σε απόσταση αναπνοής από τα Μινωικά Ιερά Σπήλαια Ιδαίον Άνδρο, Καμαραϊκό, Κουτσουναρών, Γριάς Σπήλιος και πολλά άλλα, καταμεσής της Αρχαίας Ιεράς Οδού Γόρτυνας Ιδαίου Άνδρους όπου η Ιερή Πομπή παίρνοντας λοξά τις γάγλες του βουνού με ελπίδες φορτωμένη, ανηφόριζε προς την πόλη των βουνίσιων θεών να προσκυνήσουν το θείο βρέφος της Άνοιξης το Δία τον Κρητραγενή, βρίσκεται το μεγαλύτερο Θεματικό Πάρκο Κρήτης, « Ο ΚΡΗΤΑΓΕΝΗΣ ΔΙΑΣ»

 Το θεματικό πάρκο Κρήτης, είναι το νεότερο και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Κρήτης, που βρίσκεται στην καρδιά του φυσικού του χώρου σε τόπο και σε χρόνο. Διατηρεί αναλλοίωτη την αρχαία φυσιογνωμία της περιοχής… κι ας περάσαν χιλιάδες τα χρόνια !!!!  μας διηγείται την ιστορία του τόπου από την Μινωική εποχή έως και σήμερα. Σε μια έκταση περίπου 500 στρ. καταφέραμε με ελάχιστες παρεμβάσεις, σεβόμενοι τη χλωρίδα του τόπου, να αναδείξουμε τη χαμένη πολιτεία, την αρχαία φιλοσοφία ζωής, τον τρόπο που έζησαν και δημιούργησαν οι πρόγονοί μας, δίπλα στους βουνίσιους θεούς, στα αχνοσκέπαστα Ιερά Σπήλαια του Ψηλορείτη.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή Βαλσαμονέρου ή Αγίου Φανουρίου, η πρώτη σχολή βυζαντινής αγιογραφίας (το πρώτο πανεπιστήμιο της Κρήτης), όπου μαθήτευσαν οι μεγάλοι ζωγράφοι, ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ. Η ιστορική συνέχεια της περιοχής μας έδωσε το κλίτος του όρκιου Αγίου Φανουρίου, να συνδέεται μέσω της παράδοσης με τον  όρκιο Δία.

Αγαπητέ επισκέπτη, βρισκόμαστε εκεί που αναθράφηκε και προστατεύτηκε από τους Κουρήτες, ο Ξένιος Δίας. Βρισκόμαστε σε ένα ξεχωριστό χώρο, που αισθάνεσαι, εισπνέεις και γεύεσαι τη φύση και την ιστορία. Δικός μας πρωταρχικός στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη παραμονή σου και ο εμπλουτισμός σου με γνώσεις κατά την περιήγησή σου, μέσα από μια ξεχωριστή φιλοξενία κατά την παραμονή σου στο χώρο μας.

Αντικρίζοντας κάποιος το πάρκο και τις εγκαταστάσεις του αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του . Η εναλλακτική πρόταση που σας προσφέρουμε για μια ημερήσια απόδραση μακριά από το θόρυβο της πόλης και τις κοσμικές παραλίες, δικαιώνει την επιλογή σας για την επίσκεψη σας, είτε σαν γραφική πεζοπορία στο φυσιολατρικό πάρκο, είτε σαν ενδιαφέρουσα περιπλάνηση στα μονοπάτια της φύσης του βοτανικού πάρκου, είτε σαν περιήγηση στα κρητικά σοκάκια του χωριού με τα ξεχασμένα επαγγέλματα. Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, η περιήγηση στο Πάρκο, διαρκεί από 2 ώρες έως και 2 γεμάτες ημέρες.

Ξεκινώντας την περιήγησή σας θα βρεθείτε στη Μεγάλη Στοά της Ιστορίας όπου θα γνωρίσετε την ιστορία της Κρήτης από τη Μινωική εποχή έως και σήμερα, μέσα από ένα πλούσιο δίκτυο τοιχογραφιών.

Κατά την έξοδο σας από την Μεγάλη Στοά θα οδηγηθείτε σε ένα σπάνιο υδροβιότοπο, μια φυσική λίμνη με όλα τα σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Ένα χώρο φιλικό και επισκέψιμο, κατάλληλο για ξεκούραση για περίπατο για αναψυχή.

Προχωρώντας θα βρεθείτε στο Βοτανικό Πάρκο. Η δημιουργία του αποσκοπεί στη διατήρηση, στην προστασία, στην παρουσίαση και την ανάδειξη της βοτανικής κληρονομιάς της Κρήτης με μεγαλύτερη έμφαση στη χλωρίδα της περιοχής του Ψηλορείτη. Το βοτανικό πάρκο λειτουργεί παράλληλα ως χώρος έρευνας, επιμόρφωσης και αναψυχής των επισκεπτών, όπου μπορείτε να γνωρίσετε τα χιλιάδες βότανα που υπάρχουν και σε τι χρησιμεύουν!!!  βότανα φαρμακευτικά, αλλά και καλλωπιστικά φυτά, σε ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά και ζώα! Η διαδρομή του βοτανικού πάρκου κρατάει περίπου τέσσερις ώρες, αλλά για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους υπάρχει δυνατότητα να “κόψουν” δρόμο. Στη δυτική πλαγιά του βοτανικού πάρκου ξεκινά μια άλλη μοναδική διαδρομή!!

 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας δώσουμε και άλλη δυνατή δόση συγκίνησης και παράδοσης, παρουσιάζοντάς σας, μέσα από ένα όμορφο χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και διάχυτο από την παράδοση της Κρήτης. Προχωρώντας ο επισκέπτης βρίσκεται στα κρητικά παραδοσιακά σοκάκια με τα ξεχασμένα παλαιά επαγγέλματα!! Στο χωριό των παλαιών επαγγελμάτων υπάρχουν δεκάδες στεγασμένα και μη  σε υπαίθριο κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο επαγγέλματα.

Σε αυτό τον όμορφο χώρο οι επισκέπτες θα μαθαίνουν για παλιά επαγγέλματα, παλιές συνήθειες και εργασίες που χάθηκαν ή χάνονται σιγά-σιγά όπως ο Γανωτής (Καλαντζής), ο ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ο ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ ή ΣΑΜΑΡΑΣ ο Πεταλωτής και πολλά άλλα.

Στην έξοδο του χωριού τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στην Ιερή κορυφή του πάρκου, με τη μάντρα του βοσκού, το μιτάτο του βοσκού πλήρως εξοπλισμένο, το τυρόσπιτο του βοσκού, μια στοά φυσική, εκατοντάδων ετών όπου οι προγόνοι μας χρησιμοποιούσαν για την ωρίμανση του τυριού τους. Η Ιερή Κορυφή προσφέρεται για ξεκούραση, ανάπαυση και γεύση των παραδοσιακών εδεσμάτων που κατασκευάζονται από το προσωπικό μας, με γνήσια αυθεντικά παραδοσιακά υλικά. Στο σνάκ μπαρ και κρητικό καφενείο μπορείτε να γευτείτε όλα μας τα προιόντα, να απολαύσετε τον παραδοσιακό Μινωικό καφέ από κριθάρι, δίπλα από τη λιμνούλα μας χαζεύοντας τις πέστροφες και τους κυπρίνους, σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Η αποζημίωση του επισκέπτη εκτός των άλλων, βρίσκεται στην απίστευτη θέα που προσφέρει η Ιερή κορυφή, αγναντεύοντας με κιάλια ή τηλεσκόπια την  χλωρίδα και την πανίδα του Ψηλορείτη και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά από μια ευχάριστη στάση για ξεκούραση και απόλαυση, ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί νότιο ανατολικά προς το φυσιολατρικό πάρκο που συνιστά ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής  λόγω της σημαντικής βιοποικιλότητάς του, με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει γεράκια, γυπαετούς, σκάρες και ένα ζευγάρι σπάνιο, τον Κοκκαλά, ή ενδημικό αετό Κρήτης. Στο  φυσιολατρικό πάρκο κυριαρχεί το δάσος από πρίνους αλλά και η πλούσια θαμνώδης βλάστηση. Τα στενά μονοπάτια είναι φτιαγμένα από τα ζώα και το χρόνο, αφού η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση είναι απούσα για πολλά χρόνια. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα θα ανταμείψει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη  με το τοπίο να είναι καταπληκτικό αλλά και αρκετά φιλόξενο.

Γυρνώντας πίσω για την έξοδο πλέον, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ακόμα μια στάση στο περίφημο και πλούσιο ζωολογικό πάρκο και να γνωρίσει, να φωτογραφίσει, αλλά και να ταίσει τα ζώα που φιλοξενούνται ελεύθερα στην άγρια φύση. Εδώ θα γνωρίσετε τον αίγαγρο, κατσίκες, πρόβατα, ελάφια, λαγούς, αγριοκούνελα, άλογα, γαϊδούρια, αγριογούρουνα, κότες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, πέρδικες, φασιανούς, και πολλά άλλα είδη.

Συνεχίζοντας προς την έξοδο ο επισκέπτης θα βρεθεί στο εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων, όπου μπορεί να αγοράσει σουβενίρ, και διάφορα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα δική μας παραγωγής. Επίσης μπορεί να αγοράσει ότι παράγει το πάρκο, βότανα, αιθέρια έλαια βοτάνων, παραδοσιακά λικέρ, αφεψήματα, ελιές, λάδι, κρασί, ρακί, γλυκό κουταλιού, μέλι, μοναδικό παραδοσιακό τυρί τρύπας, βουτήματα, παραδοσιακό παξιμάδι στο ξυλόφουρνο, κ.α.

Τέλος, εάν ευχαριστηθήκατε από τη φύση που στάθηκε γενναιόδωρη σε τούτον εδώ τον τόπο, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Παραδοσιακό Στέκι Καλοφαγάδων που βρίσκετε στην είσοδο – έξοδο του πάρκου. Η επίσκεψη στο Μεγαλύτερο Θεματικό Πάρκο της Κρήτης, δεν αποτελεί μονάχα ένα ταξίδι στην ιστορία και στην φύση αλλά και μια μοναδική γευστική εμπειρία. Η ιστορία της γεύσης στο παραδοσιακό εστιατόριο του Πάρκου είναι συνυφασμένη με την ποιότητα, την καθαριότητα, το μεράκι, την πρωτοπορία αλλά και τις κλασικές γεύσεις, που κρατήθηκαν ατόφιες, όπως και η αίσθηση της φιλοξενίας των ανθρώπων που δημιούργησαν αυτόν εδώ τον χώρο

Στο σνάκ μπαρ και κρητικό καφενείο μπορείτε να γευτείτε όλα μας τα προιόντα, να απολαύσετε τον παραδοσιακό Μινωικό καφέ από κριθάρι, δίπλα από τη λιμνούλα μας χαζεύοντας τις πέστροφες και τους κυπρίνους, σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Η αποζημίωση του επισκέπτη εκτός των άλλων, βρίσκεται στην απίστευτη θέα που προσφέρει η Ιερή κορυφή, αγναντεύοντας με κιάλια ή τηλεσκόπια την  χλωρίδα και την πανίδα του Ψηλορείτη και της ευρύτερης περιοχής.